Paard

Mobiele Dierenarts

Amy Vanberghen           


tel: 0485/82.84.16

 

U kan bij mij terecht voor gebitscontrole, vaccinatie, echografische drachtbegeleiding, mankheidsonderzoek, klinische keuring, ontwormingsadvies, bloedonderzoek, wondverzorging, spoedgevallen,....


Wondverzorging


Bij diepe verwondingen en bij wonden aan oogleden of gewrichten is het belangrijk om meteen een dierenarts te bellen. Na telefonisch overleg kan je de wonde eventueel afspoelen met koud water. In afwachting tot de komst van de dierenarts mogen er geen lokale zalven of klei in de wonde aangebracht worden. Bij iedere verwonding is het aan te raden om na te kijken of het paard tegen tetanus gevaccineerd is. Afhankelijk van de lokalisatie, grote van het defect, ouderdom van de wonde, aanwezigheid van infectie,.. zal er gekozen worden om de wonden per primam te sluiten (hechten). Soms is het onmogelijk om een defect te hechten en zal het weefsel zich per secundam moeten sluiten. Paarden zijn aan de distale ledematen erg gevoelig voor hypergranulatieweefsel (wildvlees vorming). Deze kan door middel van gepaste wondverzorging en regelmatig wegsnijden onder controle gehouden worden. Een gepaste wondverzorging is dan ook erg belangrijk voor het uiteindelijke cosmetisch resultaat.

Castratie


Castraties worden door mij steeds op het liggend paard uitgevoerd. Het voordeel van een algemene anesthesie is dat er vlot en overzichtelijk gewerkt kan worden, waardoor je de steriliteit beter kan waarborgen. Een volledige narcose houdt echter ook risico’s in, maar deze worden zo klein mogelijk gehouden door een grondig pre-anesthetisch onderzoek en gepaste premedicatie. Tevens blijf ik steeds bij het paard tot hij weer veilig op zijn benen staat. Het beste tijdstip van castratie hangt niet alleen af van de leeftijd, gedrag van de hengst, ook de weersomstandigheden spelen een belangrijke rol (een warme zomerdag met veel vliegen is bijvoorbeeld niet ideaal). Samen in overleg met de eigenaar wordt het meest gepaste tijdstip gepland.
Het paard kan tegen verschillende bacteriële en virale ziekten gevaccineerd worden (tetanus, influenza, rhino, rabies, west-nile, droes,..) Later volgt meer info.

 

Copyright  ©  All Rights Reserved